Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Waarschuwen en beschermen van de bevolking

Bij een noodsituatie bij een nucleaire site, zal de overheid de omwonende bevolking via verschillende kanalen verwittigen:

  • BE-Alert. Meteen verwittigd in een noodsituatie? Schrijf je in op BE-Alert om een bericht via SMS, telefoon of e-mail te krijgen.
  • Radio en TV
  • Website van het Nationaal Crisiscentrum of de gemeente
  • Sociale media (bv. @CrisiscenterBE)
  • Omroepwagens van de politie, die in de straat rondrijden.

Beschermingsmaatregelen

Bij een nucleair ongeval zijn er vier belangrijke beschermingsmaatregelen. Op basis van specifieke apparatuur en kennis om besmetting te detecteren, zal de overheid de nodige beschermingsmaatregelen communiceren:

  1.  Schuilen. De meest efficiënte manier om je te beschermen tijdens een nucleair incident is schuilen.
  2. Jodiumtabletten. Stabiel jodium zorgt ervoor dat de schildklier verzadigd is en geen radioactief jodium meer in je lichaam kan opnemen. Neem nooit jodiumtabletten op eigen initiatief in.
  3. Evacuatie. Uitzonderlijk zullen inwoners van de zones waar (het risico op) radiologische blootstelling onaanvaardbaar is, moeten evacueren. 
  4. Maatregelen ter bescherming van de voedselketen. Deze maatregelen kunnen betrekking hebben op zowel professionele landbouwbedrijven (om vee, granen, fruit of groenten te beschermen) als op mensen bv. met hun eigen moestuin. Ze moeten elke inwendige besmetting door het eten van eventueel besmet voedsel voorkomen.