Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Apotheker

Als apotheker word je uitgenodigd om stabiele jodiumtabletten aan de bevolking af te leveren en alle vragen over het gebruik van deze geneesmiddelen te beantwoorden. Je hebt een belangrijke rol in het adviseren en informeren van je patiënten.

Predistributie van jodiumtabletten

Bij een nucleair ongeval kunnen verschillende radioactieve stoffen vrijkomen waartegen men zich best kan beschermen door te schuilen. Als er ook radioactief jodium vrijkomt, kan de inname van jodiumtabletten een bijkomende bescherming bieden. Jodiumtabletten bevatten ongeveer duizendmaal de dagelijks benodigde dosis voor het lichaam. Zo is je schildklier verzadigd en vermijd je de opname van radioactief jodium door het lichaam.

Voor wie?

Gezinnen met kinderen en adolescenten tot 18 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven halen best jodiumtabletten in huis. Hoe jonger, hoe meer kans op schildklierkanker door radioactief jodium

Rond de nucleaire sites wordt ook aan alle andere bewoners het afhalen van jodiumtabletten aangeraden. Hoe dichter bij een nucleaire site, hoe groter de mogelijke blootstelling aan radioactief jodium bij een nucleair ongeval.

Een doosje jodiumtabletten is voorzien voor vier personen, zowel voor gezinnen als voor collectiviteiten.

Hoe kan ik jodiumtabletten (bij)bestellen?

  • Je kan via de groothandel-verdeler een omdoos van 240 doosjes van 10 tabletten bestellen: CNK 3641248 - KALIUMJODIDE COMP 240 X 10X65MG 2018; 
  • Je kan op elk gewenst moment bijbestellen;
  • Je moet een minimumvoorraad voorzien van 240 doosjes. Dit geldt zowel voor apothekers binnen als buiten de 20 km rond de nucleaire sites.                                     

De oude doosjes mag je afvoeren via het normale circuit voor vernietiging (de gele containers).
 

Geruststellen bij bijwerkingen

Wanneer de jodiumtabletten tijdens een nucleair ongeval moeten worden ingenomen, kan je patiënten geruststellen die bijwerkingen vertonen.

Ernstige bijwerkingen zijn zeer zeldzaam. Banale bijwerkingen zoals een metaalsmaak, maag-darmklachten en een lichte huiduitslag komen meer voor, maar zijn helemaal niet ernstig en verdwijnen spontaan na het stopzetten van de inname van jodium.

Net als de meeste geneesmiddelen zijn tabletten met stabiel jodium niet geschikt voor een kleine minderheid, zoals personen die allergisch zijn voor jodium, die een zeldzame huidziekte hebben of die eerder al schildklierproblemen hadden. Als apotheker is jouw rol ook die mensen adviseren en begeleiden van de inname van tabletten met stabiel jodium bij stralingsgevaar.

Waar vind je de informatie?

Met bijkomende vragen kan je terecht bij het FAGG of bij APB.